– Jeg håper vi har lært av tidligere kamper – Bækkelaget

– Jeg håper vi har lært av tidligere kamper

Bækkelaget reiser søndag til Bergen for å spille en ny kamp i Grundigligaen. På motsatt banehalvdel står Fyllingen, et lag som aktivt utnytter en ny håndballregel. 

Tidligere i år ble det innført nye regler i håndball, som blant annet gir keeper mulighet til å bytte med en utespiller uten at noen trenger å bytte drakt. Denne regelen er også kjent som «7 mot 6 regelen», hvor et lag kan sette på en ekstra utespiller når de angriper ved å ta ut målvakt. Regelen har høstet kritikk for å gjøre håndballen veldig statisk og lite underholdende, men blir likevel brukt aktivt av enkelte lag.

Fyllingen er kanskje det laget i Grundigligaen som utnytter regelen mest ved siden av Elverum. Trener for Bækkelaget, Jan «Proppen» Karlsson, håper de kan demme bedre opp mot denne taktikken enn tidligere.

DSC_0903

Jan «Proppen» Karlsson er forberedt til kampen i Bergen

– Jeg håper vi har lært av tidligere kamper mot Elverum, som også spiller aktivt 7 mot 6. Vi prøvde å løse det mot Elverum, men lyktes ikke helt.

«Proppen» legger ikke skjul på at han er lite begeistret for den nye regelen.

– Mann mot mann spillet forsvinner, det hele handler om å gjøre de rette valgene offensivt. Bommer man, får man fort mål mot i åpent mål. Det er så destruktivt, og det er ikke morsomt å se på for publikum. Utrolig kjedelig, oppsummer han.

Mener Fyllingen ikke er kjedelig

Fyllingen har imponert hittils i år, og ligger for tiden på en sterk 3. plass i Grundigligaen bak Bækkelaget. Trener for Fyllingen, Vidar Gjesdal, mener laget spiller underholdende selv om de aktivt spiller 7 mot 6.

– Vi har spilt noen av de mest underholdende kampene med 7 mot 6 da vi møtte Haslum og Arendal. Spørsmålet er hva som er god underholdning, vi scorer mye flere mål nå enn tidligere. Jeg har sett kamper tidligere i sesongen det er mye morsommere å se på 7 mot 6 enn 6 mot 6.

Ifølge Gjesdal er det litt tilfeldig at laget bruker 7 mot 6 så aktivt.

– Det var ikke planen å spille slik da vi gikk inn i den nye sesongen. Selv var jeg skeptisk til den, og trodde den ville bli lite brukt. Vi testet den i oppkjøringen, og lyktes veldig godt. Deretter la vi om i sesongen til 7 mot 6 mot Drammen og Haslum med suksess, og senere lyktes vi veldig mot Arendal.

Gjesdal ønsker likevel ikke at regelen forblir permanent, og tror ikke den blir så dominerende utover.

– Jeg håper den forsvinner, men det er vanskelig å si hvordan utvikling håndballspillet tar fremover. Vi kommer til å veksle utover sesongen, og effekten vil bli mindre når forsvarsspillet utvikler seg i takt med den nye regelen, spår Gjesdal.

Sentral spiller ute

Fyllingen kan bli nødt til å veksle tidligere enn antatt. I forrige kamp mot Lillestrøm ble den viktige linjespilleren Marius Galta Ferkingstad utvist. Ironisk nok ble Ferkingstad og Fyllingen offer for en av de andre nye reglene, hvor det tildeles straffekast og rødt kort, hvis en spiller begår en grov forseelse de siste 30 sekundene. Med få sekunder igjen og foran med flere mål, ble Ferkingstad sendt av banen. Vidar Gjesdal var lite fornøyd med utvisningen.

– Jeg er veldig oppgitt. Det var en fullstendig gal avgjørelse, men jeg her heller ikke fornøyd med egen spiller. Den regelen der er altfor streng, men hadde vært mer forståelig hvis det var snakk om ett mål eller uavgjort. At han må sone karantene er altfor strengt.

Gjesdal sier karantenen ikke vil påvirke hvordan de spiller.

– Vi har flere linjespillere, og taktikken blir den samme. Men klart, det vil gå utover kvaliteten.

Jan «Proppen» Karlsson sier suspensjonen betyr lite for Bækkelaget.

– De har flere linjespillere, og det kommer ikke til å hindre Fyllingen i å spille 7 mot 6. Det er vi forberedte på.

Viktig kamp tabellmessig

Bækkelaget ligger for tiden fire poeng foran Fyllingen. Man trenger ikke være matematiker av rang for å skjønne at kampen er viktig, spesielt for Fyllingen. En seier vil gjøre at luken til Bækkelaget tettes, mens et tap vil sende de seks poeng bak gultrøyene fra Oslo. Vidar Gjesdal mener de ikke kjenner på noe ekstra press.

– Vi er veldig fornøyde med hvor vi ligger på tabellen, langt over hva vi var spådd før sesongen. Det er en ny vanskelig hjemmekamp, og vi gleder oss til å ta imot Bækkelaget. Bækkelaget er et veldig godt lag, og de er gode i alle faser av spillet. De er ganske så komplett, roser Gjesdal.

Ikke heller Bækkelagets trener, Jan «Proppen» Karlsson føler noe ekstra press.

– Det er uansett en vanskelig bortekamp, mot et lag som utnytter den nye 7/6 regelen bra. Jeg håper vi klarer å stoppe den, og vi drar til Bergen med stor selvtillit, avslutter «Proppen».