Flyr høyt med beina på jorda – Bækkelaget
Foto: Med tillatelse fra Svein André Svendsen/NHF

Flyr høyt med beina på jorda

Magnus Rød har imponert de fleste under sin mesterskapsdebut i håndball-VM i Frankrike. Selv nekter den høytflygende kometen å ta av.

I slutten av november var Magnus Rød sentral med sine seks scoringer, da Bækkelaget tok en sterk seier borte mot Fyllingen i Grundigligaen. Siden da har et skjedd mye i ungguttens liv. Veldig mye. I starten av desember signerte han for den tyske storklubben Flensburg. Senere i desember ble det gull i junior-NM for Bækkelaget, i en kamp hvor Bækkelaget nok en gang viste hvor godt det gror i klubben. Så, plutselig på lillejulaften kom en av årets beste gaver, nemlig i form av en plass i VM-troppen til Christian Berge.

Før VM var det ikke alle som visste hvem Magnus Rød var. Nå er det nesten umulig å ikke vite hvem han er hvis man har fulgt sendingene på TV. Den høyvokste, fleksible bakspilleren har for alvor presentert seg gjennom gode prestasjoner i gruppespillet for Norge. Mot Brasil scoret han hele fem ganger, og viste fram et register som fikk den brasilianske sambaen til å komme ut av takt. Etter den kampen eksploderte mediaoppmerksomheten rundt Rød.

– Det var veldig deilig å bidra i en kamp hvor så mye stod på spill, og jeg er fornøyd med hva jeg har bidratt med. Det er alltid hyggelig å bli lagt merke til, og at folk bryr seg om det som skjer. Men samtidig er det viktig å ha beina på jorda og ha fokus på det som er viktig nå, nemlig å spille håndball. Jeg har fortsatt masse å bevise før man kan si jeg har hatt et gjennombrudd på dette nivået.

Han sier også han har fått gode tilbakemeldinger innad i landslaget.

– Berge og lagkompisene er fornøyde med meg. De sier jeg bare må gripe sjansen når jeg får den, og ha tro på egne ferdigheter.

Likevel setter han ekstra stor pris på støtten fra de nærmeste.

– Jeg fikk utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger fra personer rundt meg etter kampen mot Brasil. Det er egentlig det som teller mest for meg, så får media skrive hva de vil.

I kampen mot Brasil fikk han også besøk av tidligere klassekamerater fra håndballinja på Wang.

– Broren min var her, samt flere fra Bækkelaget og andre. De hadde gode plasser, så jeg tror de var fornøyde.

Magnus sammen med sin bror Olav

Rød sier han registrerte at engasjementet ikke stod i samsvar med plassene.

– Det var hyggelig at de var her, men de var dårlige på å heie, sier Rød med et glimt i øyet.

Ut av skyggen

Herrelandslaget har lenge levd i skyggen av kvinnelandslaget. Men etter et imponerende VM så langt, hvor de blant annet spilte jevnt med vertsnasjonen Frankrike i deres egen hule, har interessen gradvis økt. Anført av fremadstormede talenter som Magnus Rød og Sander Sagosen, tror mange nå at Norge har noe stort på gang.

– Herrehåndball er ikke noe spesielt stort i Norge, og det er lite vi får gjort noe med annet enn å fortsette å prestere. Selv om vi slet litt i forkant av VM i oppkjøringskampene mot Sverige, har det vært en jevn stigning hvor vi har blitt bedre og bedre.

Selv mener Rød at kampen mot Frankrike er den beste hittils.

– Det er litt kjipt å si det, siden vi tapte den kampen, men det var ingen som forventet vi skulle vinne. Likevel ga vi Frankrike kamp til døra om seieren. Vi spilte en god kamp og stod sammen som et lag.

Nå venter Makedonia med storspilleren Kiril Lazarov i vintersportbyen Albertville. Lazarov banker inn mål på bestilling, og er soleklar toppscorer i årets VM.

– Det blir en tøff kamp. Lazarov er en verdensstjerne som kan skyte hull i alle forsvar, så det blir viktig å stoppe han. Makedonia liker å spille 7 mot 6, så for oss blir forsvaret ekstremt viktig, slik at vi får muligheten til å løpe kontra og ankomst. Akkurat der har vi en fordel, sier Rød.

Rød har spilt en litt annerledes posisjon defensivt enn han gjør i Bækkelaget, men er klar til eventuelle kanonader fra Lazarov.

– Det er litt forskjellig å spille 2er kontra 3er som jeg gjør i klubb, og det har vært utfordrende. Nivået er høyere og ting går kjappere, men jeg føler at jeg venner meg mer og mer til det.

Proffe omgivelser

I VM i Frankrike har Magnus Rød fått en forsmak på hva som venter i profflivet.

– Opplegget rundt oss er veldig bra. Vi har gode ledere med oss, og de lokale hjelperne er til stor hjelp. I Nantes hadde vi en politimann som fulgte oss hele tiden, og var ekstremt interessert i hva vi gjorde, samt brydde seg virkelig. Vi blir tatt vare på og man føler seg veldig proff.

Rød sier at tilværelsen i Frankrike ikke har inspirert han til å lære fransk.

– Jeg har ikke lært meg så mye fransk. Det blir litt for mye lyder for min del. Jeg har fokus på lære meg tysk, smiler Rød.

Det kommer selvsagt ikke som noe bombe. Fra sommeren flytter altså Rød til Flensburg. Der skal han blant annet konkurrere med den tyske legenden Holger Glandorf. Glandorf trakk seg fra det tyske landslaget i 2014, men er plutselig hentet inn som VM-joker i troppen til Tyskland.

– Har Glandorf fått litt panikk etter å ha sett deg, og innsett han må spille landskamper for å holde følge?

– Haha, det er vanskelig å si. Tyskland får iallfall en solid forsterkning med han på laget. Han er en av verdens beste høyrebacker, skryter Rød.

Skjulte talenter

Rød forteller om et bra sosialt miljø på landslaget, og han avslører at han allerede har tatt en tittel i VM.

– Jeg og Kristian Bjørnsen gikk av med seieren i Shuffleboard-konkurransen!

Da passer det kanskje greit for Rød at historiens første europeiske mesterskap i Shuffleboard holdes i mars i nettopp Tyskland. Får vi se talentet på en ny arena?

Rød sier videre han er takknemlig for hvordan han er blitt tatt imot, særlig av romkamerat Sander Sagosen.

Magnus deler rom med Sander Sagosen

– Det er gøy å bo på rom med han. Både han og Kent Robin Tønnesen har hjulpet meg mye her nede. Det blir mye kødding sammen med Sagosen, men det er morsomt. Vi er omtrent på samme alder og har like interesser, så vi er nok ikke så veldig lei hverandre når mesterskapet er over.

Forhåpentligvis er det lenge til mesterskapet er over for Norge og Rød. Første steg på veien mot videre avansement er altså mot Makedonia, i dag klokken 16.00 på TV2.