Sølvrusen har lagt seg: – Nå er fokuset på Bodø-kampen – Bækkelaget
Glade BSKere etter å sikret sølv i serien.

Sølvrusen har lagt seg: – Nå er fokuset på Bodø-kampen

Onsdag tok Bækkelaget en historisk sølvmedalje i serien, da Lillestrøm enkelt ble slått på bortebane. For en av kampens store spillere, Emil Sundal, er sølvet allerede historie.

  • Lillestrøm – Bækkelaget 26-31 (9-19)

– Sølvet betydde mye akkurat der og da, og det viser at vi har prestert gjennom hele seriespillet. Likevel er det sluttspillet som gjelder, og det har hele tiden vært hovedmålet. Nå er fokuset på Bodø-kampen, sier Emil Sundal.

Emil Sundal var sentral da BSK sikret sølvet

Sundal har vært 12 sesonger i Bækkelaget, og mener Bækkelaget har fått mye ut av lite.

– Det er vanskelig å rangere meritter opp mot hverandre, men nå som Champions League-plassen ligger i sluttspillet, betyr ikke sølvet allverdens bortsett fra at vi får hjemmefordel i sluttspillet. Men det er alltid morsomt å vise at en liten klubb som BSK med såpass små ressurser kan prestere på et høyt nivå over tid.

Sundal scoret fem ganger, og var sentral i kontrastenes aften i Skedsmohallen. På den ene siden jublet Bækkelaget for sølvmedaljene, mens på andre siden måtte Lillestrøm brutalt konstatere at de rykket ned fra Grundigligaen med minst mulig margin. Lillestrøm var avhengige av at Drammen tok poeng borte mot Falk, men Falk scoret vinnermålet få sekunder før slutt og sendte Lillestrøm ned. Lillestrøm kunne gjort jobben selv ved å vinne, men var aldri i nærheten.

– Lillestrøm er at lag vi skal slå nesten alle ganger, og da synes jeg det er ekstra imponerende at vi leverer så profesjonelt de første tretti minuttene og avgjør kampen.

En annen rutinert spiller som stod fram, var Bækkelagets beste, keeper Emil Jungman.

– Jeg synes sølvmedaljen er et bevis på at vi hører hjemme i toppen. Sølvet betyr veldig mye for oss, og vi har gjort en veldig bra sesong hittils.

Avgjort etter én omgang

Det ble tidlig klart at det ikke bare var kvalitetsforskjell, men også divisjonsforskjell. Bækkelaget kjørte sitt kjente spill med høyt tempo i ankomstfasen, og Lillestrøms utbroderte forsvar passet Bækkelaget meget bra.

– De spiller et veldig aggresivt 3-2-1- forsvar, som vi ikke møter så ofte. Samtidig har vi mange fotrappe spillere som trives godt med dette, blant andre Joakim «Plogen» Patriksson. Han hadde lekestue i førsteomgang, sier Emil Sundal.

Da hjalp det heller ikke for Lillestrøm, at bakerst for BSK stod Emil Jungman en kanonkamp. Jungman erstattet en skadet Kristian Sæverås, og viste at de eldste fortsatt er best. Kun ni baller gikk inn bak svensken i løpet av førsteomgang. Jungman, noe overraskende, synes han har mye mer å gå på.

Emil Jungman var god i BSK-målet

– Jeg synes egentlig ikke jeg gjorde en veldig bra kamp. Jeg kjenner jeg ikke er helt i kampform, men det var veldig kult å spille en slik viktig match likevel.

Ved pause stod det hele 19-9 til Bækkelaget.

Transportetappe

10-målsledelse ved pause, betydde at andreomgang ble en ren transportetappe. Det som skulle være en nervepirrende kamp for å sikre sølvet, ble en lavpulskamp hvor feiringen kunne starte tidlig. Selv trener for Bækkelaget, Jan «Proppen» Karlsson, var usedvanlig rolig.

«Proppen» ledet Bækkelaget til enda en medalje

– Det føltes tidlig som det var avgjort, og da vi gikk til pause var vi sikre på seier. Vi er et såpass bra lag, at vi slipper ikke en sånn ledelse. Lillestrøm fikk en bra start på andreomgang, men det var aldri fare for seieren.

Jungman mener alt var mulig selv med en trygg ledelse.

– Jeg tror det var mulig å tape kampen, men det var ikke noe jeg tenkte på underveis. Lillestrøm har noen bra spillere, og ønsket virkelig å vinne kampen.

«Proppen» roser sin landsmann Jungman.

– Jungman og forsvaret var veldig bra, og slipper bare inn ni mål i førsteomgang. Vi vet at han har et høyt toppnivå, men har ikke fått så mye kamptrening blant annet på grunn av skader. Han er en rutinert målvakt og timing er ferskvare, og han var «mycket bra» mot Lillestrøm.

Emil Jungman selv mener Kristian Sæverås er hovedgrunnen til at han ikke har fått så mye spilletid.

– Lite spilletid kommer av at jeg har ligaens beste keeper som partner i Kristian. Jeg forsøker bare å holde fokuset oppe, og bidra og hjelpe laget når jeg får sjansen.

Sluttresultatet ble 31-26 til Bækkelaget, etter gultrøyene girte kraftig ned for å feire sølvet. Et sølv som ifølge «Proppen» viser tegn på stabilitet.

– Å gjøre det bra i serien betyr at man har vært bra over tid, mens sluttspillet handler om å være best når det gjelder. Selv om det er to forskjellige saker, setter man pris å bygge et bra lag fra september til mars. Det er veldig positivt å være trener, og se at akkurat det lykkes.

Valgte Bodø

Andreplassen betyr at Bækkelaget kunne velge mellom Bodø eller Kolstad i sluttspillet, og valgte falt på Bodø.

– Bodø og Kolstad er to jevne lag, det er bare å se på tabellen. Samtidig tror jeg litt på historikk, og der har vi ikke hatt noe spesielt framgang mot Kolstad. Det betyr ikke at at Kolstad er bedre enn Bodø, vi har bare ikke kommet opp på det nivået vi ønsker mot Kolstad tidligere, forklarer «Proppen».

Jan «Proppen » Karlsson innrømmer det er vanskelig å velge kontra å bli valgt selv i sluttspillet.

– Det er alltid litt vanskelig å velge, da man fyrer opp motstanderen litt. Men ser man på tabellen har Elverum vært litt bedre enn de andre, og Drammen litt svakere i bunnen. Ellers er det veldig jevnt fra andreplass og ned til Kolstad på sjuendeplass.

Emil Sundal forventer at duellen mot Bodø går til tredje og avgjørende kamp.

– Det blir tøffe kamper, og jeg tipper det behøves tre for å avgjøre dette. Vi fikk bank i Bodø sist vi møttes, og er avhengige av å levere mye bedre denne gangen. Bodø er et ganske komplett lag med gode skyttere, raske kanter og en av ligaens beste keepere. Vi må opp på vårt beste for å komme til semifinale, avslutter Sundal.

Dette sier de andre spillerne om sølvet

Kristian Sæverås: Siden dette er min siste sesong i Bækkelaget for denne gangen, betyr det ekstra mye for meg. Det har vært en flott tid i BSK, og nå mangler jeg bare gull i sluttspillet før jeg reiser til Sverige.

Roald Lien: Vi fra Vestby er ikke bortskjemt med masse medaljer, og dette sølvet blir derfor ekstra satt pris på. Jeg håper vi kan fortsette å være i toppen, og kjempe om flere medaljer.

Kristian Rammel: Dette sølvet rangerer jeg svært høyt i karrieren min. Vi har sølv fra før i sluttspill og cup, men at man blir nummer to i en serie på 22 kamper viser at man har prestert jevnt godt over en hel sesong.

Anders Tverdal: Det er utrolig kult at vi ble historiske, og klarte den beste i Bækkelaget Håndball Elites historie. Jeg er kjempestolt over hva vi har prestert denne sesongen. Samtidig er vi klar over at den gjeveste turneringen starter nå med sluttspillet, og fra mandag er det en sulten gjeng som stiller på trening!

Emil Richardsen Nedregård: Sølvmedaljen henger høyt oppe i karrieren. Jeg hadde aldri trodd vi skulle ligge på andreplass så lenge, og det var deilig å vise at vi kan når det gjelder. Det viser en sterk karakter i laget!

Nicolay Hauge: Sølv for en klubb som BSK er som gull for meg. Ressursene vi har i BSK er små, så det å være en underdog og beholde andreplassen nesten gjennom hele sesongen er imponerende. Vi har opparbeidet oss en respekt med sølv, og det betyr mye for meg.

Marius Haug Nysether: Det betyr mye for meg å sikre sølvet med denne gjengen, men for meg personlig var det enda viktigere å toppe pappa sin sjetteplass i NM i freestyle fra 1982. Nå er det en ny konge rundt middagsbordet.

Fredrik Løvberg: Sølvet betyr at jeg har bedre sjanser hos damene!

Jonas Strøm (utleid til Follo, spilt deler av sesongen for BSK): Sølvet for meg betyr at drømmer kan gå i oppfyllelse. Det er mulig å få sølv i Grundigligaen, selv om man spiller i 1. divisjon med Follo. Det har vært kult å være en del av BSK.

Vetle Basma: Sølvet betydde ekstra mye siden ikke så mange trodde vi kunne klare det før sesongen startet. Vi har vært med i toppen helt siden sesongstart, og det var deilig å avgjøre til vår fordel i siste seriekamp. For meg er det utrolig kult å ta medalje i mitt første år som senior, selv om jeg ikke fikk bidratt så mye som jeg ønsket på grunn av skade.

Fabian Sandven: NM-gull i juniorklassen, ny frisyre og nå sølv i Grundigligaen. For en sesong det har vært for en gutt fra Nordstrand. Livet er nydelig!

Aksel Strupstad: Det har vært en morsom sesong hvor vi fikk både NM-gull for junior og sølv i serien for senior. Vi hadde i utgangspunktet satt mål om å bli blant de fire beste, så når vi blir nummer to viser det en stor laginnsats, som det har vært gøy å være en del av.

Joakim Patriksson: Det er utrolig fint å få andreplassen etter å ha ligget der store deler av sesongen. Det hadde føltes som et tap om vi hadde endt på tredje- eller fjerdeplass. Nå har jeg to sølvmedaljer på rad i serien.

Kevin Gulliksen: Det betyr veldig mye, og utrolig kult at vi klarer det med et så ungt lag. Alle gutta har jobbet utrolig hardt for det her, så det er absolutt fortjent.

Magnus Abelvik Rød: Det er gøy å gjøre det bra med moderklubben min. Det er den eneste klubben jeg har spilt for, så det gjør det ekstra spesielt å ta sølvmedalje med BSK.

Lars Erik Lunde Halbrendt (erstattet Kristian Sæverås før kampen, og fikk sin debut): Det er veldig gøy å få være med på sølv i Grundigligaen. Det å få debutere i siste kampen hvor vi sikrer sølvet, er min største håndballopplevelse.