Henrik Ruud Tovås (30) klar for Bækkelaget: – Jeg kommer med et stort ønske om å vinne – Bækkelaget
FOTO: HC Elbflorenz

Henrik Ruud Tovås (30) klar for Bækkelaget: – Jeg kommer med et stort ønske om å vinne

Henrik Ruud Tovås har signert en 2-årig avtale med Bækkelaget Håndball Elite. Den rutinerte keeperen returnerer hjem til Norge og Grundigligaen etter fire år i Tyskland.

Bækkelaget har vært på jakt etter ny keeper etter Kristian Sæverås valgte å gå til Malmø HK. Nå er erstatteren klar, og det er ingen hvem som helst. Henrik Ruud Tovås har et tosifret antall landskamper, og vunnet både serie, sluttspill og NM med Haslum flere ganger. Seneste årene har han altså spilt i Tyskland, hvor han blant annet har oppnådd opprykk tidligere til Bundesliga. Det er en fortsatt ambisiøs keeper som kommer fra tyske HC Elbflorenz.

– Jeg kommer med et stort ønske om å vinne både i trening og på kamp. Jeg ønsker at man skal gi alt hele tiden, også på trening, sier Ruud Tovås.

Henrik Ruud Tovås i aksjon i Tyskland FOTO: HC Elbflorenz

Ruud Tovås avslører at hans tidligere trener i Haslum, Tom-Eirik Skarpsno, var sentral i overgangen.

– Jeg bestemte meg ganske tidlig i januar for å flytte hjem, og snakket litt med Tom-Eirik, som har god kontroll på tingenes tilstand i norsk håndball. Han nevnte det kunne bli en mulighet i Bækkelaget, og deretter tok «Proppen» kontakt og vi ble enige om en kontrakt.

Trener for Bækkelaget, Jan «Proppen»  Karlsson, er klar på at det ikke er en mett utenlandsproff som returnerer.

– På tross av sin erfaring, er Henrik veldig sulten på utvikling og fremgang. Han kommer med stor rutine både fra norsk og utenlandsk håndball. Han er i sine beste år som keeper, og kommer til å hjelpe å holde Bækkelagets gode keepertradisjoner, roser «Proppen».

Tar med seg det beste fra Tyskland

Ruud Tovås forteller om begivenhetsrike år i Tyskland, hvor han fikk tilbud om å fortsette.

– Jeg har hatt fire interessante år i Tyskland, men det siste året har jeg følt på avstanden til familie, kjæreste og venner. Med kompiser som gifter seg og får barn, en kjæreste som bor i Oslo og familie på Østlandet, føles det veldig riktig å vende snuten hjemover.

Henrik Ruud Tovås gleder seg til å flytte hjem FOTO: HC Elbflorenz

Han innrømmer videre at profflivet har sine begrensinger.

– Hverdagen som proffspiller er veldig behagelig, men nok litt for kjedelig etter min smak. Jeg passerte 30 år i mars, og har lyst til å starte på karrieren som kommer etter håndballen samtidig som jeg skal spille for BSK.

Ruud Tovås sier han har opplevd og sett mye rart i Tyskland, og føler mye av det han erfart kan brukes i Norge.

– Jeg liker innstillingen her nede, hvor man biter tennene sammen og fullfører treningen selv om man skulle få en smell. Jeg tror hvis man kombinerer det beste fra Tyskland og Norge kommer man veldig langt. Det er viktig at det er stor takhøyde, ærlige tilbakemelding og at vi bygger et lag som man føler man er en del av. Man må være villig til å gå i krigen, og at man vet sidemannen alltid er der hvis det skulle oppstå en situasjon på banen.

Ruud Tovås lover han skal dele erfaringene med de unge talentene i Bækkelaget.

– Jeg vet det er mange unge, lovende spillere i BSK som har en stor mulighet til å oppnå drømmen om å leve av håndball. Jeg blir gjerne 15-20 minutter ekstra etter trening slik at de kan øve på skudd fra posisjon eller andre ting. Jeg kommer gjerne som målvåkt til å gi skytterne hint eller tips om hvordan de skal avslutte.

Ser fram til samholdet

Ruud Tovås har fulgt godt med Bækkelaget, og synes laget virker som en spillergruppe i harmoni.

– Jeg gleder meg til å komme til et lag med godt samhold, og det virker som en gjeng med kompiser. Det har man kanskje savnet litt i Tyskland.

Henrik Ruud Tovås i HC Elbflorenz FOTO: HC Elbflorenz

I Bækkelaget gjenfores keeperen med flere han kjenner godt fra før.

– «Proppen» hadde jeg et par år i starten av tjueårene i Haslum, og etter hva jeg har hørt har han ikke forandret seg så mye. En god trener hvor ingenting er tilfeldig, er strukturert og har kontroll på det meste. Jeg kjenner også Nicolay Hauge godt, som har skrytt veldig av laget og klubben. Jeg kjenner også godt til «Pajen» (Joakim Patriksson), som er det menneske i verden som aldri er grinete eller sur. En riktig fin fyr, skryter Ruud Tovås.

Bækkelagets nye keeper er imponert over sin kommende klubb, og årets keeperteam.

– De spiller en attraktiv og publikumsvennlig håndball, og spilte en imponerende sesong i år. Ljungman og Sæverås har spilt en meget god sesong, og var en viktig faktor for at laget tok sølv i årets Grundigliga.

Ruud Tovås garanterer at man skal få merke hans tilstedeværelse i kamper.

– Jeg er en ganske emosjonell type i målet. I Tyskland er man veldig bevisst på fremtoning og kroppspråk, og det er noe jeg skal ta med meg. Man kommer til å høre at jeg er i hallen, avslutter BSKs nye keepersignering

Se Henrik Ruud Tovås fantastiske redning under tiden i Haslum – Video med tillatelse fra TV2.