Islandsk motstand for Bækkelaget – Bækkelaget
Trener for Afturelding, Einar Andri Einarsson, i teamtalk med laget sitt. FOTO: Afturelding

Islandsk motstand for Bækkelaget

EHF-Cupen ble trukket tirsdag, og de blågule møter islandske Afturelding.

– Jeg sa på forhånd at vi gjerne tok noe vesteuropeisk lag, hvor håndball- og kulturulikhetene ikke er så store. Vi er ikke vante til å spille så mye i Europa, så det er bra det ikke blir så mye annerledes. Samtidig ønsker vi å ha en sportslig sjanse. Det kommer til å bli ganske jevnt, men det er en fordel å ha andre kampen hjemme. Alt i alt en ok trekning, som kunne vært både vanskeligere og lettere.

Jan «Proppen Karlsson» mener trekningen var «helt ok».

Slik oppsummerer Jan «Proppen «Karlsson trekningen. Bækkelaget åpner med bortekamp på Island 2. september, før returoppgjøret 9. september.

Selv om både motstander og liga er relativt ukjent for «Proppen», er han ikke nevneverdig bekymret for informasjonsflyten.

–  Jeg kjenner ikke til klubben, men det er ganske enkelt å få informasjon. I dag har vi kilder som spillere og trenere, kamper på Youtube. Før reiste man på spionreiser, det behøver man ikke gjøre nå, sier han.

Gjensyn med Europa
Einar Andri Einarsson er trener for Afturelding. Han er for tiden på ferie i Tenerife, og har ikke rukket å sette seg inn i Bækkelaget. Han har ledet klubben siden 2014, før det ledet han Hafnarfjordur i seks sesonger. Han har tidligere vært trener for yngre landslag på Island.

Klubben holder til drøye milen utenfor Reykjavik. Laget har mellom 400-500 tilskuere på kamp, i sluttspillet mellom 1000-1200. Einarsson forventer mellom 600 og 800 tilskuere på kampen mot Bækkelaget.

I likhet med Bækkelaget har ikke Afturelding deltatt i Europa på flere år, sist var i 1999 da laget ble mestere på sagaøya og spilte i europacupen for serievinnere.

Nå skal de altså klubben fra byen Mosfellsbær prøve å spise kirsebær med de store igjen.

– Oppkjøringen starter 23. juli. Vi har åtte kamper før møtet med Bækkelaget. Vi skal trene hardt så vi er godt forberedt. Vi ser fram til å delta i turneringen. Bækkelaget er et sterkt lag, og vi har stor respekt for dem, sier Einarsson.

Bækkelaget kan forvente greit trykk fra Aftureldings supportere. FOTO: Afturelding

Han er glad for utfallet av trekningen.

– Jeg ble glad for å få en motstander fra Norge med tanke på reising. Men jeg vet også at norsk håndball er veldig bra for tiden, og vi vil konkurrere med gode lag og jeg vet Bækkelaget er et veldig sterkt lag.

I likhet med sin trenerkollega Proppen, kjenner ikke Einarsson så godt til motstanderen.

– Jeg vet ikke mye, men jeg vet at den norske ligaen er sterk. Det blir vanskelige kamper. Landslaget til Norge har også vist at det er stor fremgang i den norske håndballen.

Han vil ikke avsløre for mye rundt taktikken til eget lag, men avslører at de ønsker å være kjent som et defensivt lag.

– Det er vår prioritet, sier han.

Skadeplaget sesong
Afturelding har spilt tre år i øverste divisjon, etter noen år i andre divisjon. De kan se tilbake på tre solide år.

Afturelding endte på 4. plass i serien i fjor, og tok seg til semifinalen mot Hafnarfjordur. Der røk de i tre strake kamper. I sesongen 2014/2015 tok de andre plass, og kom til finalen i sluttspillet hvor det ble tap mot Haukar. Året etter kom de på tredje plass i grunnserien, og røk igjen for Haukar i finalen.

Fjoråret var altså det svakeste etter opprykket, noe ifølge Einarsson skyldes skader.

– Vi ble skuffet da vi ble slått ut, men alle skadene påvirket sesongen. Vi er i bedre form nå, men vi var egentlig glad for å gå så langt som vi gikk i fjor.

Han forteller blant annet om skader på tre sentrale spillere, som alle er tilbake mot Bækkelaget.

Signert to «nordmenn»
Einarsson forteller at laget har to nye keepere, Larus Helgi Olafsson og Kolbeinn Olafsson. Fjorårets keepere la opp etter en lang karriere. Videre har klubben signert to spillere som nylig har vært i Norge.

– Vi har signert Einar Ingi Hrafnsson and Torgrimur Smari Olafsson fra Norge.

For de håndballkjente vet man at Hrafnsson kommer fra Arendal, og returnerer altså til moderklubben Afturelding. Olafsson har spilt i Runar.

Einarsson sier at disse spillerne blir viktig for å innhente informasjon om Bækkelaget.

Kapteinen fornøyd med hjemmebane sist
Spillerne på Bækkelaget har for tiden ferie, før de møtes igjen rundt 1. august. Men selv om det ikke er fellestreninger i juli, er spillerne selv ansvarlig for å holde seg i form denne måneden.

En av disse er Bækkelagets nyutnevnte kaptein, Kristian Rammel. Han forventer en hard batalje mot Afturelding.

– Det er en tøff trekning. Selv om jeg ikke har hørt om laget før, så vet jeg at den islandske ligaen er sterk. Bare se på i fjor, hvor Valur, som ble nummer seks i den islandske ligaen, slo ut Haslum av Europa-cupen. Afturelding ble nummer fire, så det er nok et veldig bra lag vi møter. I tillegg er Island et land med stor håndballinteresse og håndballkultur, så jeg tipper det blir en del publikum der oppe i bortekampen.

Kristian Rammel gleder seg til å lede laget ut i Europa.

Han er fornøyd med at Bækkelaget starter borte først.

– Samtidig er det ofte fordel å få hjemmekampen til sist, noe vi fikk. Drømmescenarioet er da at vi får et greit resultat der oppe først, før vi så kan avgjøre det selv på hjemmebane. Forskjellen på hjemme- og bortebane er som oftest veldig stor i slike turneringer.

Han sier laget ser fram til å dra på Europa-eventyr.

– Det skal også sies at vi på forhånd ville unngå å møte lag fra Balkan, noe vi slapp. Vi får en kort reisevei og en håndballkultur vi kjenner godt fra før, noe som kan være en fordel. Jeg gleder meg veldig til disse kampene. Det er første gang i nyere tid hvertfall at Bækkelaget skal ut i Europa-cup, og jeg vet at både spillergruppen og støtteapparatet gleder seg veldig.

 

Ny opplevelse
Trener Jan «Proppen» Karlsson forteller at for mange kommer det å delta i europacup til å bli en ny opplevelse, men han viser til at mange av Bækkelagets spillere har erfaring fra yngre landslag.

Selv har han deltatt med de svenske lagene IFK Skøvde og Ystad, samt Haslum i Norge.

– Det er litt annerledes. Man kommer til et ukjent miljø, hvor motstanderne spiller på en annen måte. Det er en omstilling, det er en utfordring for spillerne og laget. Man er ikke i den trygge sonen som når man møter Drammen, Haslum eller Kolstad. Man vet ikke hvordan hallen ser ut, hvordan maten er og sånne ting. Hallen er ukjent. Kort sagt, det er masse forstyrrelsesmoment. Det gjelder å være så godt forberedt som mulig slik at det ikke går utover det sportslige, avslutter «Proppen»

Bækkelaget drar oppover fredag 1. september, spiller mot Afturelding 2. september, og returnerer til Oslo dagen etter.