Sundal med åtte mål da Bækkelaget tok en imponerende skalp i Europa – Bækkelaget
Fra oppvarmingen før kampen mot Afturelding. FOTO: Erna Strupstad

Sundal med åtte mål da Bækkelaget tok en imponerende skalp i Europa

Bækkelaget snudde nok en gang underlege ved pause til seier ved full tid. Mye takket være en brennhet Emil Sundal.

Som i kampen mot Haslum i Haslum Cup, vendte Bækkelaget kampen etter pause. Litt over 20 minutter inn i første omgang ledet Afturelding med fire mål over Bækkelaget i gårsdagens EHF-cup, og europadrømmen var i ferd med å bli et lite mareritt. Til pause var stillingen 15-12 fordel islendingene.

Emil Sundal

– Vi får en ganske dårlig start og ender fort bak med noen mål. Dette holder seg til pause, men vi sitter med følelsen av at det burde vært jevnere til pause. Vi brenner straffe, noen kontraer pluss noen hundre prosent sjanser. Vi ble enige i pausen at vi skulle fortsette å løpe og gå for seieren, sier den rutinerte bakspilleren Emil Sundal.

Matchvinner
Anført av nettopp Emil Sundal kom Bækkelaget ut mye mer skjerpet, og tok etterhvert for første gang ledelsen da de gikk opp til 21-20 etter 16 minutter i andre omgang.

Seks minutter før slutt ledet gultrøyene med et par mål, men kort tid etter var laget under igjen med ett mål. Men drøye 15 sekunder før slutt banket Sundal inn 26-25 med et frekt underarmsskudd, og ble med det matchvinner til stor glede for Bækkelaget supportere som hadde tatt turen til Island.

– Det er en veldig fin prestasjon og vinne på bortebane i Europa mot et godt islandsk lag, sier Sundal.

– Hva tenkte du da du satte det som ble det avgjørende målet?

– Jeg tenkte vel ikke så mye på det siste målet, men hadde bestemt meg for å skyte. Godt at den gikk inn!

Se Sundal avgjøre kampen kommentert av Ina Brodahl! (Artikkelen fortsetter under videoen)

Reddet to straffer
En annen matchvinner var den unge keeperen Nikolai Wiig. Wiig takket i april ja til kontrakt med Bækkelaget, og stod frem med to veldig viktige strafferedninger i andre omgang.

Nikolai Wiig

– Vi i målvaktsteamet hadde forberedt oss godt på forhånd, så jobben ble enklere av den grunn, sier Wiig som sier han hadde studert straffeskytterne på forhånd.

Wiig får ros av førstekeeper Henrik Ruud Tovås.

– Wiig har vært bra på treninger og er en keeper med stor rekkevidde og god timing. Redningene han gjør kommer i veldig viktige momenter i kampen.

Ruud Tovås forventer et revansjesugent islandsk lag i Oppsal Arena.

– Man merket at det var to lag som ikke visste så mye om hverandre, og som følte seg litt frem de første 5-10 minuttene. Islandske lag er alltid mye attityd, kroppsspråk og lyd, men gutta holdt fatningen og lot seg ikke skremme. Afturelding er et godt islandsk lag som spiller typisk skandinavisk håndball med et godt kollektiv og atletiske spillere. Selv om vi vant på Island tror jeg vi vil få se et bedre lag i Oppsal Arena enn det vi møtte i går. Så her må minst like skjerpet førstkommende lørdag, sier Ruud Tovås.

Henrik Ruud Tovås

God motstander
Afturelding vant nylig den islandske mesterfinalen mellom serie- og cupmester etter at de slo Valur 24-21. Nettopp Valur banket Haslum 31-24 på sagaøya i fjor. 

– Det er et godt lag med skyttere på begge sidebackene og fintesterke spillere i midten. Spilte 5-1 bakover, men det løste vi ganske greit etter hvert. De har veldig offensive 2ere i forsvar. Vanskelig å si hvordan de hadde gjort det her hjemme, men hadde absolutt vært topp 5, sier Sundal.

Nå venter seriekamp mot Sandnes i midtuken, før Bækkelaget tar i mot Afturelding på hjemmebane førstkommende lørdag klokken 18.00. Sundal sier laget tar den klassiske en kamp av gangen.

– Først skal vi fokusere på kampen mot Sandnes. Den er veldig viktig for oss. Deretter skal vi se kampen mot islendingene på nytt og se hva vi kan endre på/gjøre bedre. Vi kjenner hverandre litt bedre nå og de har også kampen på video, tror dette blir en helt annen kamp. Vi skal kjøre tempo fra start og slite dem ut, sier en offensiv Sundal.

Måtte stå over
Forhåpentligvis er fotrappe Joakim Patriksson klar til å slite ut Afturelding på hjemmebane. Svensken slet med en vond ankel og stod over gårsdagens kamp.

Joakim Patriksson

– Det er jo verre å sitte på benken enn å spille kampen. Men ja tenkte etter starten da vi lå under med fire-fem mål at nå drar de ifra om vi ikke får noen enkle mål eller stenger bakover, og nettopp det skjedde inn mot pause. Det er bra at vi har det i egne hender hjemme. Det hadde vært kjipt å måtte ta igjen syv eller åtte mål hjemme.

Han håper å bli klar til returkampen

– Jeg håper jeg kan spille på onsdag mot Sandnes, og om jeg ikke rekker det håper jeg på lørdag. Bare foten går ned i skoen og jeg kan løpe vanlig så skal det gå fint, sier Patriksson.

-Det er så lite som skiller disse to lagene
Birkir Benediktsson ble hjemmelagets toppscorer med sju mål. Han sier til den islandske nettavisen Mlb.is at ingenting er avgjort, og at laget må utnytte mulighetene sine i returkampen.

– Vi må ha en god kamp der nede (Red.anm. Oslo), men jeg tror det er realistisk. Det er så lite som skiller disse to lagene, sier han.

Benediktsson mener laget gjorde for mange feil og ble hardt straffet av Bækkelaget sine kontringer.

Vinneren av Bækkelaget og Afturelding møter rumenske HC Dobrogea Sud i andre kvalikrunde. Det rumenske laget tapte overraskende hele 22-29 hjemme i gårsdagens serieåpning mot ordinære Universitatea Suceava i en kamp hvor de var storfavoritter.

Kampfakta

Afturelding – Bækkelaget 25-26 (15-12)

Emil Sundal (8), Fredrik Løvberg (5), Kristian Rammel (4), Fabian Sandven (3), Nicolay Hauge (2), Emil Nedregård (2), Roald Lien (1) og Aksel Strupstad (1).