Ellevilt comeback av Bækkelaget – Bækkelaget
Emil Jungman spilte en nøkkelrolle i avansementet mot Afturelding.

Ellevilt comeback av Bækkelaget

OSLO: Bækkelaget- Afturelding 29-27 (12-16). Bækkelaget er klar for andre kvalikrunde i EHF-cupen etter nok en snuoperasjon.

I det som er i ferd med å bli mer en regel enn et unntak, snudde Bækkelaget fra fire mål under ved pause til 29-27 seier ved full tid. Dette drøye uken etter laget vendte underlege til seier på Island.

Faktisk lå laget en liten periode i andre omgang under med hele fem mål, og videre avansement i EHF-cupen så ut til å glippe for Oslo-laget.

Men det var før tre navnebrødre våknet til liv.

3x Emil
Av totalt 10364 med navnet Emil i Norge, kan Bækkelaget være glad for at tre av disse befant seg i Oppsal Arena lørdag ettermiddag.

Emil Sundal banket inn ni nye mål mot Afturelding, og hadde totalt 17 scoringer på to kamper mot islendingene. Emil Nedregård var igjen effektiv fra kant, og scoret en rekke fine kontringsmål i andre omgang.

Og kanskje det mest hyggelige for hjemmelagets supportere, og ditto frustrerende for bortelaget, var comebacket til Emil Jungman i mål for Bækkelaget.

Svensken som var nær ved å gå inn i pensjonisttilværelsen, iallfall håndballmessig, gjorde en fantastisk kamp.

Emil Jungman

Til denne kampen var han med som backup, da førstekeeper Henrik Ruud Tovås var syk tidligere i uken, mens Nikolai Wiig slet med overtråkk. Jungman forventet ikke at han skulle få en så sentral rolle i kampen som han gjorde, men sier han er svært glad for å representere Bækkelaget i Europa.

– Jeg var forberedt og veldig klar for å spille mot Afturelding, men trodde det var en veldig liten sjanse for at jeg skulle få spilletid.

Så feil tok svensken. Istedenfor kom han inn og leverte en rekke matchvinner-redninger, blant annet i slutten da islendingene var kun ett mål bak. Ifølge Jungman er dette en rolle som passer godt inn i hans liv akkurat nå.

– Jeg ble jo far i januar og kjenner jeg ikke har tid eller til å satse fullt på håndballen. Med fulltidsjobb som håndverker og far, kan jeg ikke prioritere håndballen. Jeg er med nå og støtter målvaktsteamet så mye jeg orker og får tid til. Blir det skader får jeg hjelpe til.

Jan «Proppen» Karlsson

«Proppen» sier det var en enkel avgjørelse å sette innpå Jungman i andre omgang.

– Når Henrik og forsvaret ikke helt kom opp på nivå under første omgang, så var det enkelt å gi Emil sjansen. Vi vet hvilken kapasitet han har når kroppen fungerer. Hadde han ikke kommet inn i kampen, så hadde vi bare satt inn Henrik igjen som hadde fått litt ekstra hvile, forklarer «Proppen»

– Vi kan ikke fortsette sånn utover i sesongen
Emil Sundal ble nå som på Island lagets toppscorer med sine ni fulltreffere.

– Det er vel litt tilfeldigheter at det har blitt såpass mye mål i disse to europacupkampene, men har blitt satt opp i gode situasjoner av gutta på laget. Samtidig har det vært en god del skudd også, sier Sundal. 

Emil Sundal

Men han likte ikke at laget nok en gang kom på etterskudd i starten i målprotokollen.

– Vanskelig å si hvorfor vi starter så dårlig, men det er absolutt noe vi må finne ut av og rette opp i fort. Vi kan ikke fortsette sånn utover i sesongen.

Sammen med en annen Emil, nemlig Emil Nedregård, torturerte han i perioder keeperen til Afturelding. Nedregård scoret fem mål, og omsatte med det alle sjansene han fikk.

– Jeg kan vel nesten ikke være mer fornøyd. Når man har en slik uttelling som kantspiller kan man ikke forvente mer.

Emil Nedregård

Så het var Nedregård, at han havnet i en liten klinsj med bortelagets keeper.

– Du havnet i et lite verbalt slagsmål der med keeperen til Afturelding. Hva skjedde?

– Han kom litt langt ut på en kontra, samme skjedde i forrige kamp, så koker det litt i toppen på meg og keeper. Så etter vi kolliderer dytter han litt til meg så tar jeg tak i han og slenger noen gloser.

Både Nedregård og Sundal roser Jungman.

– Jungman var som vanlig kjempegod, og han står med mye rutine. Det er en spiller jeg er veldig glad for at jeg slipper å spille mot, fordi han er så god, sier Nedregård.

– Helt konge å ha Jungman i bakhånd i en slik kamp. Vi har tre gode keepere som alle var inne å reddet straffer i går. Jungman blir bare bedre med årene, sier Sundal.

Løvberg med nerver av stål
En annen som stod frem var Fredrik Løvberg, som satte avgjørende straffer. Han sier han ikke var spesielt nervøs.

Fredrik Løvberg

– Først og fremst veldig gøy å få tillit fra straffemerket. Følte jeg hadde mentalt overtak på keeperne deres, så da er det lettere å skulle gå frem i de pressede situasjonene. Men det er klart at det alltid er litt nerver knyttet til så viktige kamper.

Nettopp straffer var en del av forskjellen mellom lagene. Trener for Afturelding, Einar Andri Einarsson, mener utnyttelse av straffene ble tungen på vektskålen.

– Vi spilte veldig godt i første omgang med sterkt forsvar og god keeper. I andre omgang mistet vi disiplinen, og ga Bækkelaget raske kontramål. Vi misset også tre straffer, og totalt fem i oppgjørene som kostet oss dyrt.

Løvberg forklarer hvorfor han tror det løsnet i andre omgang.

– Det er såpass små marginer at det ofte bare skal små justeringer til før forsvaret sitter. Det kan være vanskelig å finne den timingen helt i starten, men når vi får justert oss tar vi med oss den selvtilliten opp i angrep også.

Samtidig påpeker han at det var null resignasjon, selv da laget lå bak med fem mål.

– Vi var i samme situasjon på bortebane, hvor vi tidvis lå under med fem i første omgang. Vi klarte å snu kampen der, så vi visste at det absolutt var mulig på hjemmebane. Når vi først setter forsvaret så får vi ofte enkle mål i kontringsfasen, og da kan man snu kamper på veldig kort tid.

I midtuken scoret kantkollega Tormod Hauane elleve mål mot Sandnes i seriedebuten. Til tross for dette, valgte Jan «Proppen Karlsson» å benke Hauane. Løvberg mener det er en sunn konkurranse.

– Samarbeidet med Tormod fungerer veldig bra. Vi unner hverandre suksess og er gode kompiser utenfor banen, noe som gjør at vi kan spille med lave skuldre.

Gode taktiske vurderinger
Nettopp de taktiske valgene var meget gode av Jan «Proppen» Karlsson gjennom kvalikkampene mot Afturelding. Alt fra hvordan han håndterte keepersituasjonen, til valg av utespillere.

Einar Andri Einarsson. FOTO: Afturelding

Islendingens trener, Einar Andri Einarsson, roser «Proppen».

– Bækkelaget er et veldig godt lag. De spiller med et godt tempo og veldig gode kontringer. De har en god trener som gjorde gode justeringer underveis i kampene.

«Proppen» på sin side sier det var Afturelding som utnyttet det taktiske best i starten av gårsdagens kamp.

– Når det gjelder starten på kampen så var det jo klart islendingene som fikk best betalt for de små taktiske forandringene som laget gjorde siden første kampen. Men vi lyktes å fikse forsvaret bedre i andre omgang, og ga Emil litt bedre hjelp enn det Henrik fikk. Videre visste vi at Afturelding skulle bli sliten utover i kampen, og at vi skulle få betalt for et høyere tempo, avslutter «Proppen».

Kampfakta

Bækkelaget- Afturelding 29-27 (12-16)

Emil Sundal (9), Fredrik Løvberg (5), Emil Nedregård (5), Kristian Rammel (4), Fabian Sandven (4), Nicolai Hauge (1), Egil Holmstad (1).