Kristian Rammel blir proff i Danmark: – Det er dette jeg har trent for hele tiden – Bækkelaget
Kristian Rammel får draktnummer 6 i Århus Håndbold, samme som han har i Bækkelaget. FOTO: Århus Håndbold

Kristian Rammel blir proff i Danmark: – Det er dette jeg har trent for hele tiden

Bækkelaget-kaptein Kristian Rammel har signert en treårskontrakt med danske Århus Håndbold. Han slutter seg til sin nye klubb 1.juli 2018. 

– Jeg har hatt en drøm om å spille i utlandet siden jeg var 7-8 år. Det er dette jeg har trent for hele tiden, sier en entusiastisk Kristian Rammel.

Strekspilleren reiste nedover i går, og har i dag bestått en medisinsk test og skrevet under på treårskontrakt med Århus Håndbold i den danske toppserien. Ligaen regnes som en av de beste i Europa.

For få minutter siden ble han intervjuet av dansk TV2 i forkant av kampen mellom Århus og serieleder GOG.

Intervjuer beskrev Rammel som «en person som får oss normale mennesker til å føle oss små». Studioet diskuterte mye høyden til Rammel, men konkluderte med at han er en svært bevegelig spiller. Sportsjef Peter Bredal sa de så Rammel i kampen mot Elverum tidligere i år og ble imponert.

– Jeg har veldig lyst til å bidra at Århus skal kjempe i toppen. Jeg ser på danske ligaen som en av de beste i Europa, den er vesentlig bedre enn den norske. Det er en fantastisk arena, som jeg gleder meg veldig til å spille i, sa Rammel til dansk TV2. 

 

Dette blir den nye hjemmebanen til Kristian Rammel. FOTO: Århus Håndbold

God timing
Rammel har seks sesonger på seniornivå i Bækkelaget, og føler tidspunktet var rett for å søke nye utfordringer.

– Jeg er 23 år når jeg drar ut neste år. Det er en alder hvor jeg ikke er en unggutt lengre.

Han sier han fikk vite om interessen fra den danske klubben på slutten av forrige sesong, men at det først i høst ble mer konkretisert. Han har hatt forespørsler fra andre norske klubber, men at det aldri har vært aktuelt.

– Så lenge jeg spiller i Norge, så spiller jeg kun for Bækkelaget. Når det gjelder utenlandske klubber har det vært viktig at de skulle satse på meg, og det virker det som Århus vil. Jeg drar ikke bare for å lære, og spilletid er viktig for meg.

Rammel sier han ønsker å få en viktig rolle i laget, men er forberedt på at det kan ta tid.

– Det er viktig for meg at jeg skal få en viktig rolle i et lag.

– Hvorfor tror du Århus signerer deg?

– Jeg tror de ser et stort potensiale i meg for fremtiden, men også at jeg kan gå inn og forsterke laget direkte. Jeg tror også de ser en spiller med gode holdninger og treningsvilje som går foran i trening og kamp.

Rammel har sett laget i en rekke kamper i år.

– De spiller fin kollektiv håndball med veldig mange dyktige håndballspillere. Arenaen (Ceres arena, journ.anm.) tar 5000, og har vel snittet på rundt 3000 i år. Jeg ser på det som en klubb med veldig stort potensiale. Selv om klubben ikke har eksistert så lenge, er det en solid håndballby.

Merittert trener
Århus Håndbold ble etablert så sent som i 2001, men det er en tradisjonsrik håndballby Rammel flytter til. Klubben har deltatt flere ganger i Europa, og høydepunktet kom i 2005 hvor laget spilte i Champions League og nådde åttendelsfinalen. Inngangsbilletten til Champions League kom etter 2. plass i serien i 2004.

Laget trenes av Erik Veje Rasmussen, en legende innen dansk håndball. Veje Rasmussen var selv proff i både Spania, Tyskland og Sveits. Han fikk over 233 kamper for det danske landslaget og scoret over 1000 mål.

I tillegg har han trener for storklubben Flensburg fra 1998 til 2003, før han tok over Århus fram til 2009. Etter et lite opphold på grunn av sykdom var han tilbake i 2010, og har siden da vært trener for klubben.

Erik Veje Rasmussen. FOTO: Århus Håndbold.

Veje Rasmussen som er lærerutdannet, gir oss en leksjon når vi spør om hvilken rolle Kristian Rammel er tiltenkt i laget.

– Rolle er ikke noe man får, rolle er noe man tar, sier Veje Rasmussen.

– Det er helt umulig å si hvordan en spiller utvikler seg, og hvem som tar det siste steget.

Men han er rask med å understreke at Århus har funnet en spennende spiller med stort utviklingspotensial.

Veje Rasmussen fikk nylig se Rammel i aksjon, da rekruttlandslaget spilte en treningskamp mot den danske klubben.

– Det beste var å se hvor bevegelig han var. Når man er såpass stor er det alltid et spørsmål om han kan henge med i begge ender av banen, men det kan han. Det ser fint ut, det er en spiller med god fysikk og virker som en god fyr.

Snakket med landslagstreneren
Rammel sier han også har snakket med landslagstrener Christian Berge om klubbvalget. Berge har en fortid både som spiller og assistentrener i Århus Håndbold.

– Da det ble veldig konkret snakket jeg med Berge. Han er en veldig god veileder, og han var veldig positiv til overgangen. Det var en viktig faktor for at jeg valgte Århus, sier Rammel.

Vi har forsøkt å kontakte Christian Berge for en kommentar, men han har ikke vært tilgjengelig. Etter det vi erfarer er landslagstreneren nettopp i Århus denne ettermiddagen for å følge kampen mellom Århus og GOG.

Ny hverdag
Rammel innrømmer det blir vemodig å forlate Bækkelaget, og trekker frem både spillere og støtteapparat.

– Det blir selvfølgelig trist. Jeg forlater e veldig fin og sammensveiset gruppe. gjeng. Det har vært hverdagen min i seks år, og jeg har mange gode venner her. Proppen har hatt mye å si for min utvikling, og han er flink med unge spillere. Even Ramsdal har hjulpet meg mye med det fysiske, og fysioterapeut Nina Markussen har vært viktig, sier han Men selv om det blir tøft, føler jeg meg lysten på å prøve noe nytt.

Ifølge Rammels nye trener, Veje Rasmussen, kommer han også til klubb som i likhet med Bækkelaget har et godt miljø.

– Vi behandler hverandre godt, og det er en morsom plass å være. Vi har en fin treningskultur, og det er fint sosialt her. Synd vi har en så dårlig trener, sier han og ler høyt.

Jan «Proppen» Karlsson. FOTO: Bækkelaget

Trener for Bækkelaget, Jan «Proppen» Karlsson, mener overgangen er fortjent.

– Han har trent veldig hardt og lagt ned mye tid og energi for å få denne muligheten til å bli proff i en stabil dansk klubb, som har en dokumentert erfaren og dyktig trener i Veje Rasmussen. Det ser selvfølgelig tråkigt for oss i Bækkelaget å si farvel til lagets kaptein, men samtidig viser det enda en gang at klubben gjør mye rett som hvert år kan produsere nye spillere til profflivet. Det gir jo også være unge spillere energi og inspirasjon til å selv legge ned like mye treningstid, som de ser gir resultat. Vi ønsker Kristian lykke til i Århus, og velkommen tilbake til Bækkelaget i fremtiden, sier «Proppen».

Men det er ikke bare sportslig Kristian Rammel får en utfordring. Det er kjent sak at unggutten har levd det gode liv hjemme hos foreldrene. Nå venter en ny hverdag.

– Jeg skal ikke bare bytte klubb, nei. Jeg flytter til et nytt land og en ny klubb hvor jeg ikke kjenner noen. Og ikke minst, jeg skal bo for meg selv. Det blir uvant.

– Blir du å ta matlagingskurs?

– Det må jeg garantert. Kokkekunsten er ikke helt på topp, men jeg har god tid på meg, avslutter Rammel.